Cea mai haotică, dar frumoasă perioadă a unei persoane, după părerea mea, este sudenția. Majoritatea dintre noi după ce terminăm liceul ne mutăm într-un oraș mare, nou, studențesc, departe de părinți și de responsabilitățile impuse de ei. Fiind așa zis pe ,,cont propriu", fiecare dintre noi își creează propria rutină, propriul mod de viață.
Viața la facultate tinde să fie de multe ori pe grabă. Te trezești târziu și nu apuci să îți mănânci micul dejun; ai ore până târziu, ajungi obosit acasă și ai 0 motivație să îți gătești ceva, așa că preferi să comanzi. Acestea sunt doar câteva exemple pe care și eu la rândul meu, ca probabil oricare dintre voi, le-a pățit. Poate de când cu situația actuală în care ne aflăm, nu la fel de mult, dar sunt 100% sigură că ați pățit să vă treziți cu 5 minute înainte de curs/seminar și să nu mâncați până la prânz. Ceea ce nu e tocmai în regulă.
De aceea, împreună cu un prieten, Vlad Costea, care deține mult mai multe cunoștiințe în acest domeniu și un certificat de antrenor de fitness, ne-am gândit să vă oferim câteva rețete, idei de gustări, tips&tricks, sănătoase, deloc complicate pentru un mic boost de energie și pe care poate le veți introduce în modul de viață.
FOOD
Micul dejun
-este o masă importantă, care ar trebui să fie cât mai bogată în proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, etc.
Terci/Budinca de ovăz
-există o mulțime de variante prin care poți să transformi un simplu terci de ovăz în cel mai gustos mic dejun, în doar câteva minute.
Varianta A
Ingrediente: ovăz, lapte (de vacă, de migdale, de cocos, etc) /apa, pudră proteică (opțional), topping la alegere în functie de preferințe (biscuiți, migdale, fructe congelate, fulgi de cocos, unt de arahide, nuci, sirop de fructe, dulceață, etc.)
Mod de preparare: se pune ovăzul într un bol sau caserolă, se toarnă peste el o cantitate de 2, 5 ori mai mare de apă fiartă /lapte. Se toarnă peste pudra proteica (opțional) și se amestecă bine.
-în funcție de preferințe și de obiectiv, se pot alege unul sau mai multe topping uri.
2. Varianta B
Ingrediente: ovăz, lapte/apă, iaurt (de preferat 2%grăsime), topping-uri la alegere
Mod de preparare: se pune ovăzul în recipient, după care se toarnă peste el o cantitate de 2, 5 ori mai mare de apă fiartă/lapte. Se amestecă totul până se omogenizează compoziția. Peste se adaugă un strat de iaurt, iar mai apoi se adaugă topping-uri în funcție de preferințele fiecăruia.
*câteva exemple din minunățiile prezentate mai sus*
Toate rețetele prezentate pot fi făcute și cu o seară înainte și păstrate în frigider pentru a le lua cu tine sau pentru a le avea gata pe dimineață. De asemenea, dacă considerați că tot nu aveți timp să vă pregătiți așa ceva, mai există varianta shake. Da ați citit bine.
3. Varianta C
Tot ce am descris mai sus poate fi pus în blender și BOOM, aveți micul dejun gata în nici 5 minute sau o gustare pentru tot restul zilei.
Prânz / Cină
- ca student poți oricând să dai o fugă până la cantină, unde știi și tu, și știu și eu că mâncarea poate fi excepțională și ieftină. Mult mai avantajos având în vedere că mănânci ceva cald, ce îți amintește de casă, e mai sănătos și economisești și niște bănuți.
-din păcate, fiind în această situație pandemică șansele ca noi să fim încă acasă sunt mari. Dar, asta înseamnă că putem acorda mai multă atenție meselor noastre. Există multe variante pe care le puteți încerca, folosiți-vă imaginația și creați diferite combinații, puteți folosi și Pinterest pentru inspirație, am să vă dau câteva idei de început.
Supa/Ciorba/Supa cremă
- o variantă ușoară și rapidă. Supa cremă este ușor de făcut și vă puteți juca cu combinațile de legume și condimente.
2. Orezul cu legume și pui
- cred că este printre variantele mele preferate deoarece există o mulțime de combinații și arome.
3. Pastele (cea mai comună și prietenoasă masă a studentului)
4. Salate
5. ,,Shaorma sănătoasă"( e sănătoasă pentru că o faci tu, în casă, și ai grijă ce folosești în ea)
6. Legume la grătar sau la cuptor, absolut divin
-și lista poate să continue la nesfârșit
Snacks/ Gustări sănătoase
- sunt genul de persoană care adoră snacks-urile. Aș ronțăii ceva tot timpul, dar cu toate acestea încerc să evit snack-surile nesănătoase. Mănânc și chipsuri sau alte chestii nu tocmai sănătoase, nu sunt absurdă, dar nu fac abuz de ele.
Clătite sănatoase (sunt foarte entuziasmată de rețeta aceasta primită de la Vlad pentru că arată absolut ireal)
Ingrediente:
-pentru aluat: ovăz (măruntit la blender)/făină de ovăz, 2 ouă întregi, puțin praf de copt, esențe/îndulcitori la alegere, apă/lapte
-pentru topping: iaurt cu fructe, iaurt simplu, fructe congelate în funcție de preferințe, siropuri, dulceață, etc
Mod de preparare: toate ingredientele pentru aluat se pun la blender și se amestecă, după care se pun în tigaie.
Alte gustări
-rondele de orez expandat cu dulceață/gem și felii de banană
- rondele de orez expandat cu iaurt, miere și nuci/dulceata si nuci
-fructe/ salată de fructe sau alături de un topping precum untul de arahide
-batoane cu fructe
-etc.
Și după toate astea, sper că v-am convins că nu e chiar așa greu și nici scump, să duci un stil de viață mai sănătos și atent, când ești student. Nu uitați, lucrurile trebuie să vină și de la tine.
Dacă aveți întrebări sau mai doriți idei pentru mesele voastre, puteți să le lăsați și aici sau să îi scrieți lui Vlad oricând pe Instagram.
Orice mică schimbare pe care o aduceți în rutina voastră este un pas în față în dezvoltarea voastră. Fie că vorbim despre o schimbare în alimentație, work out routine sau începi pur și simplu să lucrezi la unul din visele tale. Așa că nu mai pierde timp. Scrie pe o foaie lucrurile pe care ai vrea să le schimbi, o să reflectezi asupra lor mult mai ușor dacă le scri undeva și începe chiar acum.
Euuu vă aștept feedback-ul, orice idei, sugestii sau lucruri despre care ați vrea să scriu. Pupici cu sclipici!
Să nu uităm de quote-ul zilei:
Comments